Nova iniciativa municipal per dotar el mercat de lloguer

A Calella hi ha 677 habitatges amb indicis de desocupació, segons l’estudi elaborat per la Diputació de Barcelona. La dada s’obté de creuar informació sobre el padró d’habitants, els consums d’aigua o la titularitat de la finca, entre d’altres; i ha de servir per definir estratègies que ajudin a mobilitzar-los i així dotar el mercat de lloguer. El tinent d’Alcaldia d’Habitatge, Soufian Laroussi, ha explicat aquest matí a LA CIUTAT que existeix la possibilitat de fixar mesures penalitzadores als propietaris que tinguin els pisos buits i tancats – per exemple amb un recàrrec sobre l’IBI –, però que és una via complexa i a llarg termini. El govern – segons ha avançat – prioritza l’opció d’arribar a acords i ajudar-los en el cas que hagin de fer-hi reformes. S’està treballant en aquest projecte perquè es pugui començar a implantar el 2024.

La idea del govern passa per incrementar la subvenció de la Fundació Hàbitat Solidari perquè s’encarregui de gestionar aquest projecte amb la finalitat d’incrementar el parc d’habitatges dotacionals, tal com ha indicat el tinent d’Alcaldia Laroussi.

En un cas pràctic, si un pis necessita una reforma ens ocuparíem de fer-ho a canvi de la cessió del pis per posar-lo en el mercat de lloguer a través d’Hàbitat Solidari, que és la fundació amb musculatura i estructura per desenvolupar el projecte. Estem acabant de perfilar a quins col·lectius l’adreçarem i quina és la partida que s’hi destinarà.

El tinent d’Alcaldia d’Habitatge ha avançat que el pròxim mes de desembre es presentarà el pis pilot de Jovara, com a mostra de la conversió d’un local comercial en un habitatge. Aquest és un projecte que arrenca de l’anterior mandat municipal.

Durant l’entrevista a LA CIUTAT, Laroussi ha detallat l’operatiu policial realitzat ahir al carrer Colom per evitar una ocupació il·legal. Des de principis d’any, la Policia Local n’ha frustrat gairebé una quarantena, seguint la directriu del govern de tolerància 0 i tot i no disposar d’una unitat específica per treballar en aquest àmbit. El responsable de Seguretat ha explicat el perquè.

No tenim la plantilla suficient per crear aquesta unitat en contra de les ocupacions, com sí tenim la de policia de proximitat. Amb tot, els agents estan formats i segueixen el protocol fixat per la Diputació de Barcelona a l’hora de realitzar aquestes operatives.

Actualment, la plantilla de la Policia Local està formada per 48 agents. Laroussi ha confirmat que reclamaran major presència de Mossos d’Esquadra al territori en la reunió amb el conseller Joan Ignasi Elena de finals d’aquest mes de novembre. De fet, és un clam unànime de tots els municipis de l’Alt Maresme. Considera que és capdal per poder garantir la seguretat ciutadana, tot i admetre que també cal endurir el Codi Penal per combatre el fenomen de la multirreincidència.

Ha explicat que a Calella hi ha zones especialment problemàtiques, com l’entorn de la Renfe o la Plaça Sant Elm – a la part baixa de la Riera Capaspre –, i l’oci nocturn. Amb tot, Laroussi ha desvinculat l’activitat que hi ha a l’interior dels darrers incidents succeïts a la ciutat.

He de dir que [els incidents] no són de clients del Phoenix ni de La Quadra, o altres locals, tot al contrari. Els locals estan col·laborant posant més seguretat privada. Es tracta de gent que es mouen pel voltant per delinquir, per entendre’ns.

Per millorar la tasca de la Policia Local i donar les màximes garanties a la seva actuació, l’Ajuntament de Calella ha equipat els agents de càmeres unipersonals. Així mateix, s’ha fet un nou tancat al vestíbul d’entrada de la prefactura de l’Avinguda del Parc.

A continuació pots recuperar íntegrament l’entrevista al tinent d’Alcaldia de Seguretat i mobilitat i Habitatge, Soufian Laroussi:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *