Passejada de descoberta del patrimoni del Torrent del Raig

“S’estima allò que es coneix” van dir els signants del manifest en defensa del Torrent del Raig en l’acte de presentació de COSTORA, la coordinadora d’entitats que s’oposa al projecte de construcció d’un nou enllaç amb la C-32 que discorri pel paratge natural. I sota aquesta premissa, ahir van fer una passejada de descoberta dels elements patrimonials – naturals, paisatgístics i culturals – que es conserven a la zona. L’activitat va aplegar més d’un centenar de persones, que fins i tot van poder entrar a les finques d’alguns dels propietaris agraris que hi resisteixen.

Més d’un centenar de persones van sumar-se a la proposta de COSTORA per conèixer què s’amaga al Torrent del Raig, el paratge natural de Calella que està amenaçat per la possible construcció d’un nou enllaç amb la C-32. Els camps de conreu de les finques agràries, les barraques, una mina d’aigua i els exemplars d’alzines de Cal Bolet i Can Faina van ser alguns dels 9 punts de la ruta, que es va fer en el marc d’un diumenge esplèndit de sol.

Francesc Clarà, portaveu de COSTORA, ha dit a Ràdio Calella TV que va ser una autèntica activitat de descoberta, gràcies a la predisposició dels propietaris agraris d’obrir les portes de les seves finques.

No sempre tenim l’oportunitat que els pagesos t’obrin les finques i donin explicacions sobre les seves explotacions. Va ser un descobriment gairebé màgic (…) Un cop allà, t’adones del patrimoni que acull el Torrent del Raig i Calella.

Després de la presentació de la coordinadora i el manifest que han signat més d’una desena d’entitats locals vinculades a la natura i al patrimoni, aquesta ha estat la primera activitat per informar i sensibilitzar sobre el risc de pèrdua patrimonial que suposaria omplir el paratge de ciment. L’organització explica que la passejada va reunir més d’un centenar de persones, i que entre elles hi havia representants dels partits polítics d’Esquerra, Calella en Comú Podem i la CUP. Ningú del govern ni de la resta de l’oposició.

La pròxima activitat que tenen programada es una xerrada sobre les reserves alimentàries, dins del cicle de conferències que organitza Amics del Patrimoni Històric. Anirà a càrrec de l’arquitecte mataroní Agàpit Borràs, de l’Associació en Defensa del Patrimoni Cultural (ADEPAC), i el pagès santcebrianenc Josep Pla. Es farà el divendres 14 de juny a l’Auditori.

COSTORA es manté activa mentre la proposta de nova connexió viària està en stand by als despatxos del Departament de Territori. L’Ajuntament ha reclamat informes d’impacte ambiental i de mobilitat i també que s’avaluïn alternatives de vialitat per prendre posicionament oficial, que serà tingut en compte. Amb tot, Clarà reconeix que el nivell de preocupació no s’ha rebaixat, i que cada cop és compartit amb més gent.

Tenim el mateix nivell de preocupació. Per exemple, ahir planava l’amenaça de perdre la riquesa que estavem veient. Tot es podria perdre per un motiu superflu i fins i tot absurd.

Les entitats integrades a la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig són:

▪ Amics del Parc Dalmau
▪Amics del Patrimoni Històric de Calella
▪Calella Marxa
▪Societat de caçadors de Calella
▪Associació de pagesos i propietaris agraris de Calella
▪Agrupament Escolta Montnegre
▪Amics Escoltes del Montnegre
▪Plataforma Salvem la Vil·la Romana de Calella
▪Associació Cultural Codina
▪Calellencs amb el Far

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *