Aigües calmades als Codina dos mesos després del polèmic desallotjament

Veïns protestant per les ocupacions, el passat mes de juliol

Les televisions d’arreu de l’Estat van mirar a Calella, aquest passat estiu, al fil de la detenció de dos homes de nacionalitat francesa que van intentar fer fora per la força als ocupes del pis que tenen en propietat al carrer Puig de Popa, als Apartaments Codina. Un cas que va reobrir el debat sobre les ocupacions i els dret a la propietat privada, i que va crispar els ànims entre els veïns, que van queixar-se de la inseguretat que genera al barri. Van arribar a mobilitzar-se demanant solucions i van rebre la visita de representants polítics de totes les ideologies interessessant-se per la seva situació. En aquell moment, també l’alcalde els va expressar el suport i solidaritat, i públicament va comprometre’s a reforçar la seguretat al barri. Dos mesos després d’aquells fets, Ràdio Calella TV s’ha posat en contacte amb veïns per saber com estan ara.

Els Codina no han fet net de les ocupacions però almenys han recuperat la tranquil·litat que van veure molt truncada a mitjans de juliol. Tot es va desencadenar quan dos homes, de nacionalitat francesa, van acudir al seu pis del carrer Puig de Popa per intentar fer fora als ocupes que hi havia i van acabar detinguts per la Policia Local. Aquest fet que va donar a conèixer Ràdio Calella TV va despertar una onada d’indignació que va portar als veïns a sortir al carrer i exigir solucions al problema de les ocupacions que hi ha al barri, i sobretot les que generen problemes d’ordre públic i inseguretat. El cas es va tancar al cap de pocs dies amb el desallotjament de la vivenda gràcies a una ordre judicial exprés i la posada a disposició judicial de les persones que hi havien accedit il·legalment.

En resposta a aquella situació de crisi, l’alcalde va comprometre’s amb el veïnat a actuar en allò que estava al seu abast. En concret, a reforçar la seguretat. Vicens Martínez, president de l’Associació Cultural Codina, ha dit a Ràdio Calella TV que s’ha complert.

Ho han complert. Per aquí es veuen més policies, tenim contacte amb els responsables i podem trucar-lo per qualsevol problema que tenim. La veritat és que n’estem contents.

De fet, aquesta va ser la indicació que públicament va donar l’alcalde als veïns dels Codina i de tot Calella per evitar que es repetissin situacions com la dels propietaris que van acabar detinguts. Alertar directament a la Policia Local davant de qualsevol sospita d’ocupació.

Tot i que la situació ha millorat de forma substancial a la zona, les ocupacions continuen sent un fenòmen present als Codina, on hi ha aproximadament més de mig miler d’habitatges, amb un alt percentatge de segones residències. Tot i no tenir un cens exacte, es calcula que hi hauria mitja dotzena de pisos ocupats.

Hi ha hagut algun cas conflictiu, de gent que tirava coses per la finestra i fins i tot va haver de venir la Policia. Diria que encara no l’han desallotjat però, en qualsevol cas, ja està en mans del Jutjat i serà qui decideixi què s’ha de fer.

Martínez, que presideix l’única associació veïnal que hi ha als Codina, considera que les institucions han de trobar els mecanismes perquè es pugui garantir el dret a l’habitatge sense afectar al dret a la propietat privada.

Obertes les inscripcions per les activitats del nou curs

L’Associació Cultural Codina agafa amb forces el nou curs presentant un programa d’activitats setmanals, diverses, adreçades a gent de dins i de fora del barri. Són gratuïtes per als socis i sòcies, que paguen una quota anual de només 15 euros. Aquests dies estan agafant inscripcions al local social del carrer Puig de Popa i la resposta està sent molt bona.

Ara estem apuntant a les persones interessades per veure si som un mínim de gent per tirar endavant les activitats. De moment tenim bona resposta.

Aquest curs, als Codina, es podran fer classes de català i anglès, tallers per familiaritza-se amb el mòbil i l’ús d’aplicacions, pintura i joc de dominó, o diverses sessions de balls com la sala o el country.

ACTIVITATS CODINA PLANNING 20220915

Si hi esteu interessats, podeu demanar informació al local social del número 6 del carrer Puig de Popa, o bé trucant al 633 902 020.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.