El Ple tomba la moció que reclamava a Cultura fer estudis arqueològics preventius al Roser

Arxiu

Els partits del Govern Municipal i Esquerra i Cs, a l’oposició, van frenar la moció que reclamava al Departament de Cultura l’impuls d’estudis preventius d’afectació a la zona del BCIL. Era una proposta de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella que van elevar al Ple els partits de Calella en Comú i la CUP amb l’objectiu, segons van exposar, d’evitar repetir els “errors” que s’han produït al sector on es construirà el supermercat Aldi. Durant el debat, els republicans van recordar que el Servei d’Arqueologia i Paleontologia no té competències per impulsar aquests treballs prospectius. De la seva banda, el portaveu del Govern va qualificar d’exercici d’“hipocresia política” que es demani l’acord al ple quan els mateixos proposants recorren a la justícia per denunciar les intervencions al sector que ara la Fiscalia està estudiant.

La moció estava signada per Calella en Comú i la CUP i demanava a l’Ajuntament de Calella requerir al Departament de Cultura la realització de treballs que permetessin localitzar elements arqueològics dins del sector BCIL per garantir-ne la protecció. Així ho explicava el portaveu dels comuns, Sebastián Tejada.

El que pretén és identificar i avaluar els efectes de l’execució de qualsevol projecte –aparcament de Can Saleta o construcció de l’Aldi– sobre els béns patrimonials i arqueològics que estiguin al subsòl. També per decidir i aplicar mesures preventives i correctores perquè els projectes siguin compatibles amb els usos i el màxim respecte al patrimoni cultural.

La moció va decaure pel vot en contra de la resta de partits. Des d’Esquerra, es va presentar un escrit de resposta a la consulta feta al Departament de Cultura en què s’exposa que el Servei d’Arqueologia i Paleontologia no té competències per encarregar els estudis d’afectació sobre projectes que tampoc estan aprovats. En donava compte el portaveu republicà, Xavier Ponsdomènech.

El Departament de Cultura desconeix amb exactitud els projectes a realitzar a l’àrea del BCIL del Roser-Mujal, tot i tenir constància de l’existència de possibles projectes com l’ampliació de l’Hospital. No és possible fer un estudi d’afectació sense conèixer el potencial dany, és necessari que hi hagi un redactat previ (…) La declaració del BCIL ja és un pas per obligar a qualsevol promotor a dur a terme les actuacions preventives necessàries per conèixer l’afectació que pot tenir un pla o projecte sobre la zona.

El portaveu Josep Torres va donar la rèplica del Govern. A títol personal –segons va recalcar– en un moment va qualificar la moció d’exercici d’“hipocresia política” pel fet que els proposants siguin els mateixos que han requerit la intervenció de la justícia perquè analitzi si hi ha indicis de delicte o no en la tramitació de l’expedient de l’Aldi, de principi a fi.

No pot ser que una gent que ha anat a la Fiscalia ara ens demani consens. No deixa de ser una altra temptativa. Parlo d’hipocresia política perquè, quin consens ens demanen? Poden anar a la Fiscalia si consideren que hi ha alguna cosa malament. L’Ajuntament ha donat tota la informació i tenim la consciència que tot s’ha fet conforme amb la llei.

Des de la CUP, Núria Freixas va respondre-li recordant que la llei els empara a denunciar possibles atemptats al patrimoni.

Tothom que tingui coneixement d’una situació de perill o de destrucció consumada o imminent del patrimoni cultural català ho ha de comunicar a l’administració local corresponent o al Departament de Cultura. S’ha fet aquest pas perquè s’ha considerat que se’ns emparava. Per tant, endavant amb la Fiscalia i si tot surt bé, genial, per totes les parts.

La moció va decaure amb els vots en contra dels partits del Govern, Esquerra i Cs.

La plataforma expressa el seu desengany amb Esquerra

Amb el resultat de la votació de la moció sobre la taula, el portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, Joan Juhé, expressava la seva decepció pel posicionament d’Esquerra, que s’ha mantingut al marge de l’estratègia de comuns i CUP en relació al projecte de l’Aldi i la preservació de les ruïnes romanes.

Vull expressar el nostre desengany amb Esquerra perquè des d’un principi han tingut una actitud incomprensible. Deien “equidistantment a favor del Govern”. No ho entenem.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *