El projecte de l’Aldi tira endavant

Recreació del projecte de museïtzació del jaciment del Roser sota el supermercat Aldi

Els tres punts de l’ordre del dia relatius a l’Aldi, que es van debatre ahir en la sessió del Ple Municipal a l’Ajuntament Vell, es van resoldre en favor del projecte de construcció del supermercat i de la proposta de preservació i museïtzació de les ruïnes romanes del Roser. Es van aprovar per majoria les dues addendes al conveni urbanístic amb la promotora que permeten incorporar els usos habitacionals al destí de les tres plantes de dret a vol de l’edificació i, alhora, que l’espai arqueològic passi a ser de titularitat municipal. No va prosperar l’intent de Calella en Comú i la CUP d’aturar les obres adduint que el projecte ha variat substancialment respecte les previsions inicials, i tampoc va ser atesa la petició dels comuns –en aquest cas en solitari– perquè es retiri el permís municipal. La controvertida operació urbanística i constructiva que està projectada al sector del Roser, sobre el jaciment que s’ha descobert més revellant de l’esperat, continua endavant havent superat aquest nou embat polític per part de la meitat dels grups de l’oposició. Cs continua alineada amb el Govern del PDeCAT i el PSC; i Esquerra se’n manté al marge, abstenint-se en les votacions.

El projecte de l’Aldi continua dividint en tres el Plenari Municipal entre els partits que hi donen suport –el Govern del PDeCAT i el PSC, a més de Cs–; els que s’hi oposen i promouen iniciatives per aturar les obres –Calella en Comú i la CUP–; i Esquerra, que se’n manté al marge tot i recalcar que no se’l senten propi. Es basen en què la tramitació s’està fent a dreta a llei. L’aritmètica plenària s’imposa i l’operació urbanística, constructiva i patrimonial tira endavant.

En el torn d’intervencions, el regidor de la formació taronja, Guillermo Gomis, va reiterar el seu posicionament favorable al projecte tot qüestionant que s’estiguin promovent accions que posen en dubte la legalitat del procés i els tècnics que el validen.

Ens costa molt creure que la Generalitat, el Departament de Cultura o el Servei d’Arqueologia, i també els tècnics de l’Ajuntament, no estiguin revisant el que s’està fent aquí i que si hi hagués alguna negligència o incompliment es corregís o ho denunciessin. Ens costa molt creure el que es presenta en aquesta proposta.

Gomis es referia a la petició revisió extraordinària del projecte que sol·licitaven Calella en Comú i la CUP. Els dos partits pretenien obligar a replantejar les obres adduint que el conveni amb l’Aldi signat el 2019 ha quedat superat i que ja no se sostenen les motivacions inicials sobre el dret a vol de l’edifici comercial. Ho exposava el regidor dels comuns, Sebastián Tejada.

L’ús inicial del conveni era essencialment sanitari, tot el màrqueting va anar per aquí, i fins i tot abans de la redacció Salut havia dit que no (..) IUrbanisme es troba en la mateixa circumstància. Si hagués conegut el canvi d’ús potencial hagués plantejat algunes condicions afegides. No és igual un ús sanitari que habitacional.

Comuns i cupaires també encapçalen l’oposició a la proposta de conservació de les ruïnes romanes del Roser, que passaran a ser propietat de l’Ajuntament per acord de la majoria del plenari. La regidora Núria Freixas (CUP) va indicar que es tractava d’un regal enverinat que obligaria al consistori a assumir unes càrregues que no li pertoquen.

Acceptar la cessió del jaciment sense que Aldi hagi d’assumir fer visitables les ruïnes és carregar en l’Ajuntament de Calella una responsabilitat que,a través del conveni urbanístic del 2019, s’havia compromès l’empresa. Per tant, l’addenda es basa en alliberar Aldi de les seves responsabilitat sinó també assumir uns costos que li pertoquen per conveni.

Li va replicar el tinent d’Alcaldia de Territori, Marc Buch, assegurant que amb el canvi de titularitat de les ruïnes romanes Aldi manté els compromisos del conveni inicial que, segons va recordar, és permetre fer accessible el jaciment. Des del Govern es va lamentar que s’estigui utilitzant aquest projecte en clau política i sense cap base legal.

Es fa servir un tema legal per fer política (…) Si aquest document està aquí és perquè té l’aval dels serveis jurídics (…) A Aldi no li estem estalviant cap cost, farà les restes visitables com diu el conveni, i el que ens garantim amb l’addenda és que passin a ser nostres.

El tinent d’Alcaldia de Territori va subratllar que tota la tramitació del projecte s’ha fet seguint estrictament la legalitat aplicable perquè el Govern “aprecia el valor de les restes”. En relació als costos, Marc Buch va reconèixer que l’Ajuntament haurà d’assumir els que derivin del canvi de titularitat i de garantir el manteniment i la gestió del museu arqueològic.

Esquerra es va mantenir al marge d’uns i altres, abstenint-se en la votació dels tres punts. El regidor Carles Ferrer va tornar a dir que no comparteixen el projecte de l’Aldi com s’està executant però que no hi ha cap escletxa legal per frenar-lo. Així mateix, els republicans van mantenir el seu vot de confiança amb els tècnics arqueològics que estan dirigint les excavacions al Roser. En la seva intervenció, Ferrer va asseverar que Calella viu al fil del projecte de l’Aldi una batalla política en què s’hi barregen “temes subtils i complicats de valorar”.

Nosaltres intentem tenir un posicionament diria que racional i tocant amb la realitat, quan tothom ha estat jugant amagant part de les cartes (…) No veiem malament que hi hagi la cessió de les restes arqueològiques i no estem en contra de dotar Calella de més habitatge públic, però el projecte allà no ens quadra. Allò acabarà sent una àrea d’alta densitat i complexitat de mobilitat per tots els usos que hi haurà.

El Govern Municipal calcula que es podran construir una trentena d’habitatges socials en les tres plantes de dret a vol sobre el supermercat. La idea és destinar-los al col·lectiu de joves i de gent gran.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *